fejleckep

Karitász

Az új év első napján szentmisén vettünk részt, Jézus Társasága nevének ünnepén 22 Jezsuita állta körül az oltárt, ünnepélyes fogadalom megújításuk is volt. Igazán megindító volt és felemelő érzés volt papjainkat így együtt látni.

Január 14-én tartottuk első összejövetelünket, melyen részt vett Károly atya is, közösen imádkoztunk küldetésünk sikeréért, hogy ebben az esztendőben is eljussunk a rászoruló emberekhez és tudjuk segíteni.
Éves beszámoló hangzott el, és előre tekintettünk, hogy milyen feladatok várnak ránk.
Csoportunkban egy házaspár új otthonba költözött és meghívott bennünket, Károly atyát és Jenő atyát is házszentelőre. Jenő atya szentelte be a házat, közösen imádkoztunk a ház lakóiért és közösségünkért. Nagyon kellemes estét töltöttünk el beszélgetéssel, finom ételekkel és italokkal.
Ebben a hónapban 2 új férfi önkéntes jelentkezett csoportunkban, aminek nagyon örültünk, szívesen fogadtuk őket. Bízunk benne, hogy nagy segítség lesz számunkra az ő jelenlétük.
Januárban is tudtuk biztosítani a rászoruló családoknak az élelmiszer csomagot, amit új önkéntesünk csomagolt és mindketten vittek ki házhoz is csomagokat.
Idős testvéreinkkel rendszeresen tartunk telefon kapcsolatot és személyesen is látogatjuk őket.
Az állandó segélyezettek közé felvettünk egy négy gyermekes fiatalasszonyt, aki nehéz körülmények között egyedül neveli gyermekeit.
Érkezett ruha adomány ebben a hónapban is, aminek egy háromgyermekes család örült most.
Krízissegély kérelemmel egy fő jelentkezett nálunk, de kérelmét sajnos nem tudta most teljesíteni a Karitász.
Érkezett csoportunkhoz pénzadomány is, amit most is hálás szívvel köszönünk az adományozónak, nagy segítség ez a csoport működéséhez.
Az idősek otthonában továbbra is működtetjük az imacsoportunkat, hála Fekete Piroskának, aki szívén viseli az idős emberek imádságos életét. Fontos, hogy érezzék nincsenek egyedül.
A református testvéreknél Ökumenikus Istentiszteleten jártunk, igét hirdetett Dobos András görög atya. Jó volt látni szép új templomukat.

Köszönjük minden jó szándékú ember segítségét, aki bármi módon segíti csoportunk működését. Köszönjük az imákat beteg testvéreinkért is.
Batta Mária
csop.vezető

December hónapunk hamar eltelt, sok programunk volt.

A hónap elején koncert volt templomunkban, mely telt házas volt, csoportunkból is sokan részt vettünk rajta. Nagyon lélekemelő volt a muzsika hangjaival hangolódni az ünnepekre.
14-én közösen a többi imacsoporttal karácsonyi összejövetelt tartottunk, ahol köszöntöttük Károly atyát születésnapján és Jenő atyát névnapján. Battáné Katika nagyon szép versekkel és köszöntővel készült, sokat énekeltünk, nagyon jól éreztük magunkat. Volt enni és innivaló bőségesen, játszottunk, beszélgettünk, nagyon kellemesen töltöttük el az időt.
A tartós élelmiszer gyűjtés adományaiból december hónapban 28 családnak tudtunk csomagot összeállítani.
Krízis segéllyel nem fordultak hozzánk ebben a hónapban.
Gyermekruha adomány most is érkezett, amit egy háromgyermekes család felé továbbítottunk.
Az idősek otthonában Karácsonyköszöntő összejövetelt tartottunk. Károly atya misézett és utána verssel, ajándékkal és a szokásos házi süteménnyel vendégeltük meg azt a 15 személyt, aki látogatja a szentmiséket. Az idősek mindig nagyon szeretik az ilyen jellegű eseményeket, örülnek nekünk, jó elbeszélgetni velük.
1 millió csillag címmel gyertyákat osztottunk a szentmisék végén, a befolyt adományokból, amiket a gyertyákért kaptunk, a következő évben tudjuk támogatni a rászoruló családokat.
Fáklyás felvonuláson vettünk részt, szinte mindannyian, melynek keretében hitvallást tettünk megváltónk születése alkalmából. Igaz esett az eső, de nem csökkent a lelkesedésünk. Megérkezve a templomtérre a görög testvérek forró teával és forralt borral vártak, mi pedig az aprósüteményt adtuk. Az agapé után a templomban Bodai Richárd koncertjét hallgattuk meg, aki csodálatos hangjával elvarázsolt bennünket.
December utolsó napja a hálaadás napja is.


Nagyon köszönjük mindazok támogatását, akik pénzadományaikkal, ruhaneművel vagy élelmiszerrel segítettek bennünket, hogy tudjuk segíteni a rászoruló családokon és idős beteg testvéreinken!
Isten áldása legyen Önökön kedves jótevőink!


Batta Mária
Karitász csoport vezetője

December 15-én, vasárnap a 8:30-as és 11:30 szentmiséket követően kerül sor a Karitász „1 Millió csillag a szegényekért” akciójára. Vegyen részt Ön is ebben és gyújtsa meg személyes csillagát a szegényekért, a szenvedőkért, a betegekért és minden rászorulóért. A gyertyáért felajánlott adományból a Karitász a rászorulókat segíti.

December 1-én, vasárnap kezdődik az Adventi tartós élelmiszer gyűjtés a Karitász „Tárjátok ki a Szíveteket” programja keretében. Kérjük adományaikkal segítség a rászoruló családokat.

Június 29-én, szombaton délelőtt 10:00-től Karitász napot tartunk az Ádám János teremben,melyre szeretettel hívjuk és várjuk a híveket.A csoport bemutatása után beszélgetés és agapé.

Június 5-én, szerdán 18:00 órakor Deés Zoltán karitászos munkatársunkért lesz az esti szentmise, aki nemrég hunyt el.

Emlékét szeretettel őrizzük!

 

A Nagyböjti tartós élelmiszergyűjtés alkalmával templomunkban 95 kg élelmiszer gyűlt össze. Köszönjük híveink adományait. Rászoruló idős testvéreinknek a helyi Karitász csoport tagjai fogják kiszállítani az összeállított csomagokat.

Március 31-ig, vasárnapig Nagyböjti tartós élelmiszer gyűjtést tart a Katolikus Karitász a szegények, rászorulók megsegítésére. Az adományokat helyi karitász csoportunk juttatja el a nélkülözők számára.

A december a várakozások és az öröm hónapja.

Dec.4.-én karitász gyűléssel kezdtük a hónapot, ahol megbeszéltük a ránk váró feladatokat.
Dec.10.-én reggel a roráté után a karitász csoport látta kis agapéval vendégül a szentmisén megjelent testvéreket. Igazán jól esett a forró tea és a kalács mindenkinek.
Dec.10.-én a Mindszenti templom különtermében 9 plébániáról 22 fő vett részt a központunk által szervezett idősgondozó és beteglátogató képzésen. Az egész napos program után oklevelet kaptunk, a csoportunkból 3 fő volt jelen. Biztosak vagyunk benne, hogy az itt megszerzett tudásunkat továbbadjuk társainknak és használni fogjuk mindennapi munkánk során.
Dec.13.-án a Gesztenyés úti Idős otthonban szentmisével egybekötött műsoros szeretetvendégséget tartottunk.20 idős testvérünknek tudtunk ajándékcsomagot átadni és tudtunk kedveskedni házi készítésű süteménnyel. Szép délelőttöt töltöttünk el.
Dec.15.-én a plébánia többi imacsoportjával együtt év végi bátyus összejövetelt tartottunk, ahol Károly atyát is köszöntöttük 92. születésnapja alkalmából. Volt vers, éneklés, játék, zene, beszélgetés, sok nevetés, finom ételek és sütemény. Nagyon jó hangulatban töltöttük a délutánt.
Dec.16.-án ért végett a tartós élelmiszer gyűjtésünk, amikor is 120 kg élelmiszert oszthattunk ki 30 család részére. Ezúton is köszönjük a testvérek adományait, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy segíthettünk.
Megtartottuk az Egymillió csillag a szegényekért segélyakciónkat, mely keretében gyertyákat osztottunk, a kapott adományok a 20129 évben jelentenek majd segítséget a csoport számára.
Egy krízis segély érkezett hozzánk a hónapban melyet továbbítottunk a központunk felé.
Felajánlásokból 2 db tv készüléket és 1 db hűtőszekrényt tudtunk a családsegítőn keresztül eljuttatni rászoruló családokhoz.

Köszönjük a kedves testvérek egész éves pénzbeli adományát, valamint azokat a tárgyi dolgokat melyekkel kicsit jobbá tudtuk tenni más emberek életét.


Isten bőséges áldását kérjük mindenkire, köszönjük, hogy együtt segíthetünk!
Számítunk a kedves testvérekre az előttünk álló új esztendőben is!


Batta Mária Karitász csop. vezetője

December 16-án, vasárnap a 8:30-as és 11:30 szentmiséket követően kerül sor a Karitász „1 Millió csillag a szegényekért” akciójára. Vegyen részt Ön is ebben és gyújtsa meg személyes csillagát a szegényekért, a szenvedőkért, a betegekért és minden rászorulóért. A gyertyáért felajánlott adományból a Karitász a rászorulókat segíti.

December 2-tól adventi tartós élelmiszer gyűjtés kezdődik a Karitász „Tárjátok ki a Szíveteket” programja keretében. •

Október 19-én, pénteken 16 órától a helyi Karitász szentségimádást tart a templomban, melyhez a többi templomból is csatlakoznak a Karitász csoportok, valamint a helyi Szent Mónika csoport.

Mindenkit szeretettel várunk!

Október 20-án, szombaton a helyi Karitász csoportunk szervezésében plébániai kirándulást szervezünk Sárospatakra.

 Indulás a vasútállomásról, reggel 8.30-kor. Jelentkezés Batta Máriánál: 20/430-1187.

Mindenkit szeretettel várunk!

A Karitász csoport 2018.szeptember havi tevékenysége


Szeptember az iskolakezdés hónapja. A Karitász is készült, 15 alsótagozatos diáknak tudtunk írószer csomagot adományozni, 6800.-Ft értékben. 5000.- Ft támogatást az egyházmegyétől kaptunk, 1800.- Ft támogatást pedig csoportunk tett hozzá adományból. Hitoktatók segítségével jutott el az adomány a gyerekekhez,aminek nagyon örültek.
14 családot tudtunk segíteni most is élelmiszer csomaggal.
4 db krízis segély kérelem érkezett családoktól, melyet egri központunk felé továbbítottunk, így segítve a rászoruló családokat.
Egy idős testvérünknek sikerült elintézni a rendkívüli nyugdíj emelését, egyszeri szociális segélyt is kapott 15.000.- Ft- ot  Elromlott vérnyomás mérője is javításra került. Hála és köszönet a rózsafűzér társulat vezetőjének Marikának. Isten áldja segítségéért!
A Szentgyörgy u. 52.sz. alatt 2 családot látogatunk rendszeresen. Tapasztaltuk hogy rossz, hiányos a korlát és a lépcső. Megkerestük a ház közös képviselőjét és az önkormányzati képviselőt, és kértük a javítást. A napokban arra járva láttuk hogy mindkettőt javították így most már biztonságosabb a közlekedés a házhoz.
Karitász csoportunkhoz csatlakozott egy házaspár így létszámunk 15 főre gyarapodott. Öröm látni ,hogy az emberek érzik és tudják, hogy a karitatív munkával mi is gazdagabbak leszünk hiszen jót tenni jó!
Az idősek otthonában működő imacsoport töretlen hittel lelkesedéssel szervezi összejöveteleit amiért Isten áldja Fekete Piroskát!
Csoportunkból 4 fő lelki gyakorlaton volt Egerben. Hitünkben megerősödve jöttünk haza. Nagyon tartalmas 3 nap volt amit ott tölthettünk.
Ebben a hónapban egy napra esett az Egyházközségek napja és az éves Karitász találkozó Egerben. A csoport egyik fele itthon maradt a másik fele Egerbe ment.
- Akik itthon voltak ettek finom gulyást és szórakoztak.
- Akik Egerben voltak a Bazilikában, színvonalas előadásokat hallgattak, szentmisén vettek részt és megcsodálhatták Árpádházi Szent Erzsébet ereklyéjét.
Szeptember 30.- án templomunk búcsúja volt ahol a csoport minden tagja ott volt.
Persely adományunk 27.940.-Ft melyet hálás szívvel köszönünk ez úton is.
Több alkalommal érkezett pénz adomány a csoport számára ismert és ismeretlen adakozóktól. Isten áldja jóságukat!
Köszönjük, hogy segítik munkánkat, hiszen Isten mindannyiónkon ketesztül teszi a jót!

Batta Mária
Karitász csoport vezetője

Az utolsó nyári hónapunk is bővelkedett eseményekben.
Mindjárt a hónap első napjaiban önkéntes társunkat köszöntöttük 80.születésnapja alkalmából. Szentmisét mondattunk érte, Jenő atya szép szavakkal köszönte meg a közösségért végzett munkáját és kérte Isten áldását Géza és családja életére. Nagyon jó hangulatú estével zártuk a születésnapot!
88 kg lisztet vásároltunk és osztottunk ki 22 családnak, hála jótevőink pénzbeli adományainak.
14 idős, beteg, rászoruló családhoz vittünk ki 6 kg -os élelmiszer csomagot.
4 krízis segély érkezett ebben a hónapban, a Karitász mindenkinek segíteni tudott.
Az idősek otthonában az imacsoport most is aktívan működött, köszönet érte Fekete Piroskának.
Ebben a hónapban több alkalommal érkezett pénzbeli adomány a csoporthoz melyet ezúton is hálás szívvel köszönünk.
Érkezett ruha adomány melyet a központi karitász felé továbbítottunk.
Két alkalommal élelmiszer is érkezett adományként melyet templomba járó időseink között osztottunk szét. Nagyon köszönjük a névtelen segítőknek!
Egy idős beteg testvérünket, aki otthonában elesett és kórházba került több alkalommal is meglátogattuk, beszélgetéssel, közös imádkozással igyekeztünk lelki vigaszt nyújtani neki.
A Szt.Mónika imacsoport és a Karitász csoport tagjai aug.19.-én a vasárnapi szentmiséken kenyérszentelésen vettek részt. A megszentelt kenyeret szétosztottuk a misén részt vevő híveknek.
A Karitász támogatásával 30 hittanos gyerek napközis táboroztatása zajlott a plébánián.4 napot töltöttek a gyerekek itt, sok színes programban vettek részt.
Templomunkban 25.-én papszentelés volt, csoportunkból sokan vettünk részt rajta. Másnap újmisés áldást kapott csoportunk Elek László atyától.
Szép tartalmas hónapot hagytunk ismét a hátunk mögött!
Köszönjük minden segítőnk és jótevőnk támogatását!
Csak együtt tudunk jók lenni és jót tenni!

A Karitász csoport 2018. július havi tevékenysége

Az elmúlt hónap végén tartott Plébániai Karitász napnak örvendetes utóhatása hogy 2 fő jelezte szívesen bekapcsolódna szeptembertől az önkéntesi munkába így létszámunk 15 főre bővül majd.
Igaz a csoportunk is nyári szabadságon van 2 hónapig de azért az élet nem áll meg nálunk.
Továbbra is érkeznek krízis segély igények ebben a hónapban 3 családét továbbítottuk.
Júliusban is 15 családot tudtunk 6 kg os élelmiszer csomaggal segíteni.
Egy család jelezte hogy rendeződött anyagi helyzetük és nem kérik a további segítséget. Ez igazán jó hír számunkra de máris újabb 2 egyedül élő idős beteg rászorulót találtunk így a jövő hónaptól 16 családnak fogunk majd segíteni.
Ruhaneműket kaptunk egyik Testvérünktől amit szinte azonnal tovább is tudtunk adni.
Az idősek otthonában az imaórák sem maradnak el hála és köszönet Piroska gondoskodó szeretetének.
Egy idős beteg egyedül élő férfinek tudtunk Károly atya közbenjárásával segíteni vízdíja rendezésében.
Ebben a hónapban is érkezett a Karitász számára pénzbeli adomány melyet ez úton is hálás szívvel köszönünk.
Isten fizesse meg jóságát jótevőinknek!
Volt 2 mosógép felajánlásunk. Egyik egy templomba járó családhoz került a másikat a családsegítőn keresztül juttatjuk el egy sokgyermekes család részére.
Tartalmas hónapot tudhatunk magunk mögött.
Szerencsére a feladatok mindig megtalálnak minket és mi szívesen segítünk.

 

Június 30.-án délután 2 órától tartottuk plébániánk Karitász Napját , melyet a hivatalos program után teadélután követett. 34 fő volt jelen.

Jenő Atya köszöntő szavai és gondolatai után a csoport vezetője vetített képes bemutatót tartott a Karitász országos tevékenységéről , eredményeiről illetve a helyi csoport munkájáról.

Aki eljött kicsit átfogóbb képet kapott arról hogy milyen szerteágazó a szeretetszolgálat tevékenysége. A prezentáció után beszélgetés volt a látottakról.

Az egri központunktól bőségesen kaptunk enni és inni valót és a csoport tagjai is kitettek magukért éhes szomjas biztosan nem maradt senki.

4 órától vendégünk volt a Dominó Duó, hallhattunk verseket Asztalos Julikától és Dr. Hortai Ritától is aki a Versbarátok körének vezetője.

A zene nagyon jó hangulatot teremtett szinte mindenki táncolt,jó volt látni mosolygós jókedvű embereket.

A napot szentmisével zártuk,hálát adva mindazért amit kaptunk ezen a szép délutánon.

A Karitász csoport 2018. június havi tevékenysége


A hónapot az Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében szentségimádással kezdtük.
Újabb 2 családdal vettük fel a kapcsolatot, akik ezentúl havi rendszerességgel fognak kapni élelmiszer adományt. Így júniusban 15 családnak juttattunk el átlag 6 kg-os élelmiszer csomagot.
A meglátogatott idősek most is örültek nekünk olvasnivalókat vittünk nekik.
Ügyeleti időben 3 család keresett meg bennünket krízis segély kérelemmel, melyeket Egerbe tovább küldtünk.
Az idősek otthonában az imacsoport önkéntesünk segítségével nagyon jól működik.
Egy társunk tolókocsit adományozott egy támogatott családnak ahol mozgás sérültet gondoznak.
Úrnapi körmenetkor oltárt díszítettünk, a kora reggeli munka jókedvűen telt.
A Szt.Mónika imacsoporttal virágot ültettünk a rendház bejáratához.
A Versbarátok előadói estjét hallgattuk meg mely most Wass Albertről szólt.
Többen részt vettünk a plébániai kiránduláson a Tisza tónál.
Karitász gyűlésünkön köszöntöttük az elmúlt fél év név és születésnaposait, agapéval és szentmisével zártuk az összejövetelt.
Ruha és ágynemű felajánlást kaptunk, melynek elszállításában segédkeztünk, a központi Karitászon keresztül jutott el rászoruló családhoz az adomány.
Egy önkéntesünk vállalta hogy rendszeresen gondozza egy idős pár kertjét.
A hónap utólsó napján plébániai Karitász napot tartottunk 34 fő részvételével.
Nagyon tartalmas szép délutánt töltöttünk együtt jó hangulatban.
Két alkalommal kaptunk élelmiszer adományt melyet az időseinknek juttattunk el.


Hálás szívvel köszönjük híveink június havi pénzadományait mellyel munkánkat segítik.

Katolikus Karitász csoport tevékenysége
2018. május hónapban

A csoport élelmiszer adományt juttatott el 13 rászoruló családnak. Címekre visszük mert érte jönni nem tudnak. A csomagok átlag 5 kg tartós élelmiszert tartalmaznak.
Napi bevásárlást 2 főnél végeztünk, takarításban 1 főnek segitettek önkénteseink.
Meglátogattuk otthonaikban beteg idős hittestvéreinket beszélgettünk velük és imádkoztunk közösen. 7 egyedül élő igényli ezt a segítséget.
Ügyeletet tartottunk 2 fő önkéntesünk részvételével.
Május hónapban 6 család fordult a Karitászhoz krízis segélyért mely kérelmeket az egri központ felé továbbítottunk.
Csoportunk szentségimádáson vett részt a kápolnában a többi imacsoporttal együtt.
Egy önkéntesünk imacsoportot vezet az idősek otthonában a szükséges Adoremust mi biztositjuk számukra.
Az édesanyákat köszöntöttük szentmise keretében, verssel és apró ajándékkal kedveskedtünk nekik.
A Karitász pontba ruhaosztásnál segített több alkalommal egy önkéntesünk.
A lelkigyakorlatot végzőknek összejövetelt tartottunk agapéval beszélgetéssel.

Mint minden hónapban most is tartottunk Karitász gyűlést ahol a további hónapok tennivalót beszéltük át. Agapéval és imával zártuk a megbeszélést.
A csoport 36.360.-ft adományt kapott a hívektől a működés segítésére.
Hálás szívvel köszönjük minden adakozónak nagylelkűségét!
Isten áldja Önöket érte!

Plébániánkon Katolikus Karitász Szeretetszolgálat működik.

Minden hónap első keddjén délután 3 és 4 óra között a római katolikus hittanteremben ügyeletet tartunk, ahol lehetőség van ügyek intézésére és bejelentésekre.

A szeretetszolgálat tevékenysége:
- A plébániához tartozó nehéz sorsú emberek és családok támogatása.
- Beteg, idős, fogyatékkal élő emberek látogatása otthonaikban és szociális intézményekben.
- Adományok gyűjtése és szétosztása.
- Szent Erzsébet napi kenyérosztás.
- Anyák napi köszöntés.
- Megemlékezés az Idősek világnapjáról.
- Karitász mise.
- Karitász beszélgető sátor az egyházközségek napján.
- Nagyböjtben keresztút.
- Csoport kirándulás.
- Csoportgyűlés havonta egy alkalommal.

Kérjük, ha van tudomásuk ismeretségi körükben lévő idős, beteg, támogatásra szoruló testvérünkről, azt jelezze a Karitász csoport felé, hogy felvehessük vele a kapcsolatot.

Szívesen fogadjuk önkéntesek jelentkezését, akik segíteni szeretnének a Karitász munkájában!

Segíts, hogy segíthessünk!

A Katolikus Karitász Krízis Segély Programja a rászoruló Avasi családok és egyedül állók részére.

Segítséget nyújtunk, ha elmaradt közüzemi tartozása van. Nem pénzben kapja a segítséget, hanem egyéni elbírálás alapján a tartozását kifizeti a Karitász. Aki segítségre szorul, kérjük, keresse a csoport vezetőjét. A Krízis segély programról csak személyesen adunk felvilágosítást.

A hívható telefonszám: 06-20-430-11-87 hétköznapokon délután 2 és 5 óra között.

„Tegyetek jót mindenkivel
de különösen a hittestvéreitekkel.”