fejleckep

Plébánia élet

Március 9-én, hétfőn 16:30-kor kezdődik az emeleti hittanteremben a nagyböjti Hétköznapok Lelkigyakorlata. A KÉK (Keresztény Élet Közössége) előkészített anyagát fogjuk használni. A lelkigyakorlatozók 5 héten át hétfőnként találkoznak, hogy megosszák tapasztalataikat és eligazítást kapjanak imádságuk végzéséhez.

Márciusban péntekenként Nagyböjti keresztút lesz a templomban, 17:15-től melyre hívjuk és várjuk a híveket. Az első alkalom március 6.

(A keresztútjárásról a bővebben alatt olvasható.)

Március 1-én, vasárnap 16:00 órától Mocorgós misét tartunk a kápolnában kisgyermekes családoknak.

Szeretettel várunk mindenkit!

A házasság hete
Hitünk szerint a legszebb és legerősebb kötelék egy férfi és egy nő között a házasság, melyet a gyermeknevelés koronáz meg. A házasság a legkisebb s egyben a legerősebb közösség. Isten megszólít, figyel ránk, bátorít minket. Olyan az Isten, mint a forrás, amiből mindig feltör valami friss, csodálatos, üdítő, meglepő, áhított, amire vágyakozunk.
Ez az ajándékozó szeretet mindig megújul, mindig el tudja kápráztatni azt, aki rátekint, aki belemerítkezik Azokat a kapcsolatokat is meg tudjuk ünnepelni, amelyekben már régóta benne vagyunk, de lehet, hogy most születünk bele éppen új ízzel, figyelemmel, élethelyzettel.
A kapcsolatban történő újjászületés az „engedelmeskedjetek egymásnak” parancsában testesül meg. Ez a közös felelősségvállalásunk záloga. Ha ezt látom meg életem társának velem rezdülésében, akkor hálát tudok adni érte. Ha a közös életet így ünnepeljük, akkor születik meg az Isten dicsérete, akkor tudjuk kimondani, hogy életünk célja, hogy teljesítsük Isten akaratát. (MK)

Február 16-án, vasárnap a 11:30-as szentmisében lesz a házasságok megáldása, a Házasság Hete keretében. Emléklappal kedveskedünk a megáldott jubiláló házaspároknak. 

Csókay Károly atya emlékei az 1938-as Eucharisztikus kongresszusról


A szüleim mosonmagyaróváriak voltak, húsiparosok, nagyon el voltak foglalva a munkájukkal, ezért minket elküldtek Kalocsára konviktusba. Azért pont oda, mert volt egy nagybátyám, aki ott végzett, és ő befolyással volt a családra: Oross István, a veszprémi szeminárium rektora, ismert teológus. (Neki nagy szerepe volt Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának elindításában; lelkivezetője is volt, és ő írta meg először az életrajzát.).....(Tovább a bövebben alatt)

Február 2-án, vasárnap a szentmisék elején tartjuk a Gyertyaszentelést, a szentmisék végén pedig Balázsáldásra kerül sor. Aki tud hozzon magával a szenteléshez gyertyát.

Február 3-án, hétfőn KÉK imaórát tartunk a hittanteremben 16:30-tól.
Szeretettel fogadunk minden érdeklődőt.

Február 8-án, szombaton a Családi közösség összejövetele lesz az Ádám János teremben, 16:00 órától. Várjuk a családokat gyermekeikkel együtt.

Június 17-én, hétfőn 16:30-kor imaóra lesz a hittanteremben, minden érdeklődőt várunk.

Június 22-én, szombaton 17:00-kor a NEK felhívására Világméretű Szentségimádás lesz templomunkban. Közösen dicsőítjük az Oltáriszentségben jelen lévő Jézust, szerte a világon.

Május 9-én, csütörtökön 17:00 -től a Panoráma Világklub szervezésében, „Egy magyar hittérítő életútja a nagyvilágban „ címmel beszélgetés lesz Csókay Károly atyával az Ádám János teremben. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Május 5-én , vasárnap a 9:30-as szentmisében köszöntjük az édesanyákat.

Május 3-án, pénteken 19:00 től a XXX.Miskolci Kamarakórus Fesztivál Nyitóhangversenye lesz templomunkban.

Május 5-én, vasárnap 16:00 órakor Mocorgós misét tartunk a kápolnában.

Május 6.-án, hétfőn 16:30-tól a KÉK csoporthoz kapcsolódva imaórát tartunk a hittanteremben.

Április 7-én, vasárnap 16:00-tól Mocorgós misét tartunk a kápolnában kisgyermekes családok részére.

Április 7-én, vasárnap a Szentföld javára lesz gyűjtés. A szentatya szavai szerint “mindannyiunk felelőssége, hogy a szolidaritás cselekedeteivel a reménység magvait elhintsük”. Az előző évi gyűjtés során a hazai katolikusok közel 73 millió forinttal segítették a szentföldi keresztényeket.

  • Március 29-30-31-én, kerül sor a nagyböjti Triduumra (szent három nap). A lelkigyakorlatos beszédeket Horváth József pápai prelátus, Szombathely- Szent Kereszt lelkésze tartja.

 

  • Március 29-30-án, pénteken és szombaton 17:00 kor Szentségimádás lesz a triduum részeként a templomban, Horváth József atya vezetésével.

Március 31-én, vasárnap 15:00-tól a Szent Anna templom elől indul a Városi Keresztút, a Mindszenti templomig. Várjuk híveinket, hogy együtt készüljünk húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére.

Március 18-án, hétfőn 18:45-kor Bibliaórát tartunk a Teremtés történetéből a kápolnában.

Március 19-én, kedden Szent József ünnepére való tekintettel lesz este Szentmise a templomban 18:00-kor.

Március 11-én, hétfőn 18:45-kor Biblia órát tartunk a Teremtés történetéből.

Péntekenként Nagyböjti keresztút lesz a templomban, 17:15-től melyre hívjuk és várjuk a híveket. Az első alkalom március 8.

Március 2-án, szombaton 14.30-17.30 között lesz a templomi farsang a Gimnázium éttermében. A rendezvényre szívesen fogadunk a részt vevő gyermekek szüleitől és a plébánia híveitől süteményeket, pogácsát és üdítőt. Zenét a Dominó Duó szolgáltatja. Lesz táncház, kézműves foglalkozás, jelmezverseny, tombola, palacsintaevő verseny, stb.

Mindenkit várunk, kicsiket és nagyokat!

Március 3-án, 16.00-kor Mocorgós mise lesz a kápolnában.

Március 4.-én hétfőn az esti szentmise után a kápolnában Jenő atya folytatja  a Genezis-előadást!

Színültig telt kiskápolna és nagy beszélgetések jellemezték eddig a sorozatot, mindenkit szeretettel várunk!Február 10-én, vasárnap kerül sor a Betegek szentségének kiszolgáltatására a 11.30-as szentmisében.

Szűz Mária lourdes-i jelenése – A betegek világnapja

1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya. „Hölgy”, aki a Massabielle-barlangban megjelent, hófehér ruhát és vakító fehér köpenyt viselt, égszínkék öv volt derekán, lábát arany rózsa díszítette, és kezében rózsafüzért tartott. Összesen tizennyolc alkalommal jelent meg július 16-áig, bűnbánatot és engesztelést kérve. Február 25-én fölszólította Bernadette-et, fakasszon forrást a barlang meghatározott pontján, igyon belőle és mosdjon megbenne.

Március 2-án megbízta a kislányt, „mondja meg a papságnak, hogy építsenek kápolnát és jöjjenek körmenetben” a jelenések helyére. Március 4-én már több mint tízezren kísérték el Bernadette-et a barlanghoz, de a látomásokban csak a kislány részesült. Március 25-én a Hölgy lourdes-i dialektusban a nevét is elárulta: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás.”

Franciaországban a jelenések híre gyorsan terjedt, egyre nagyobb tömegek látogattak Lourdes-ba és a jelenések helyén fakadt forráshoz. A forrásnál kezdettől fogva tapasztaltak csodás gyógyulásokat. A jelenéseket egyházi és világi hatóságok vizsgálták. Azok természetfeletti jellegét 1862-ben a tarbes-i püspök, majd 1891-ben XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte.

A Szűzanya lourdes-i megjelenését először a tarbes-i egyházmegyében ünnepelték, 1890-től. 1908-tól, a jelenések 50. évfordulójától kezdve X. Piusz pápa kiterjesztette az ünneplést az egész Egyházra. jelenés helyén a sok csodálatos gyógyulás igazolta Mária Istentől kapott hatalmát.
Lourdes világhírű zarándokhely lett, ahova milliók zarándokolnak el engesztelni és gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni. A gyógyulások száma sok ezer, ebből hetvenet ismer el az Egyház csodás gyógyulásnak. A lelki gyógyulások száma felmérhetetlen. Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

Február 17-én, vasárnap a 11.30-as szentmisén, a Házasság Hete keretén belül, megáldjuk azokat a házastársakat, akiknek évfordulójuk van.

Február 3-án, vasárnap 16.00-kor Mocorgós mise lesz kisgyermekes családoknak.

 

logo

Isteni Ige temploma - Avas-Déli Római Katolikus Plébánia

3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 4.

Telefon: +36 46 303 474

E-mail: jezsu.plebania@gmail.com