fejleckep

Advent 3. vasárnapja

Ma „Gaudete” vasárnapja van, az öröm napja. Ez adja meg az advent igazi jellegzetességét. Az öröm időszaka más, mint a nagyböjt, ami a bűnbánat ideje. Az advent tele van várakozással, az öröm érzete mindent felülmúl. Előre örülünk az Úr eljövetelének. A várakozásunk örömmel tölt el, ez az öröm pedig arra ösztönöz minket, hogy adjunk másoknak. Az igazi öröm mindig osztozni akar. Az öröm természete a másokhoz fordulás és a kapott ajándék megosztása. Az advent valóban az örömteli várakozás és az örömteli adás időszaka. (Tovább a bővebben alatt)

Advent 3. vasárnapján, az öröm vasárnapján Izajás könyvéből olvastunk fel egy részletet a szentmise olvasmányában. A prófétai jövendölés szerint a messiási időkben, amikor maga az Isten jön el, hogy szabadulás hozzon, „megnyílik a vakok szemei”. Örök boldogságot tükröz a megszabadultak arca, a fájdalom és a siralom helyébe öröm és ujjongás lép. Az evangéliumban szintén találkozunk azzal, hogy a vakok visszanyerik látásukat. Jézus bizonyára Izajás próféta jövendölésére is gondolt, amikor a messiási idők jeleiről beszélt Keresztelő János tanítványainak: „a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt”.
De vajon a látók szeme mikor nyílik meg? A látók szíve mikor fogja már fel, hogy mi jelenti az igazi örömöt? A látók mikor fogják keresni az igazi boldogságot? A látók szeme mikor nyílik meg végre? Aki most, az adventi időben megtalálja az Istenre figyelő csendet, választ fog kapni kérdésére. Legyen meg bennünk a készség, hogy Isten válaszát nem értjük félre, hanem maradéktalanul megvalósítjuk azt! Induljunk bátran a számunkra kijelölt úton! Mindannyiunk útja a betlehemi jászolhoz vezet.

 

logo

Isteni Ige temploma - Avas-Déli Római Katolikus Plébánia

3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 4.

Telefon: +36 46 303 474

E-mail: jezsu.plebania@gmail.com