fejleckep

Történetünk

A kezdetek

1988-ban először kerültek be Magyarországon, párton kívüli képviselők a parlamentbe. Köztük volt dr. Velkey László orvosprofesszor /1927-2010/ is, aki dr. Seregély István egri érsekkel összefogva vetette fel az annak idején merész gondolatot, hogy Miskolc legnagyobb lakótelepén a Katolikus Egyháznak egy oktatási és lelkipásztori központot kell építenie.

A tabunak számító ötletet sikerült elfogadtatniuk a hatóságokkal. A terv megvalósításához 1988-ban területet kaptak a városi tanácstól. A kiírt pályázatot, az azóta Ybl-díjas Ferencz István és munkatársainak terve nyerte el.

A Miskolcra az autópályán, vagy vasúton érkezők szeme elé elsőként a magát kihívóan mutogató avasi domb természetidegen lakótelepe tárul. Erre adott válaszként az intézményünk befelé forduló várként hat, hogy aztán belülről kitáguljon, megteremtse az elvonulásra, a bensőséges közösségi együttlétre alkalmas tereket.

A templomépület

1990-1992 között elkészült a templom és plébánia épület Grunda János görög-, és Mándy Zoltán római katolikus szervezőlelkészek vezetésével.
Az eredeti elképzelés szerint nem csupán a római és görög katolikus plébániáknak, hanem a református és evangélikus egyházközségeknek adott volna helyet.

A protestáns közösségek még a tervezés szakaszában lemondtak a bekapcsolódásról, s így az 1992. szeptember 27-én történt szentelés óta a római és görög közösség közösen használja a templomot, saját kápolnával és hittanteremmel.

Templomunk az ökumenikus együttműködésre való készséget tükröz vissza. A templom titulusa "Isteni Ige". A kezdetektől fenntartott nyitottság gyümölcse lett a jezsuiták hívására, 2000 adventjétől összegyűlő református közösség, mely 2003 nyarától önálló gyülekezet.